Legume

Ce sunt legumele si cum pot fi clasificate?

1) Legumele din punct de vedere culinar

Denumirea generica de “leguma” este folosita in vorbirea curenta pentru a desemna o planta sau mai bine zis o anumita parte a unei plante utilizata ca aliment,  prelucrata termic sau neprelucrata (mai ales in bucataria vegetariana) si care nu este folosita ca desert.

Exemple de legume din punct de vedere culinar:  ardei, bama, rosie, varza (rosie sau alba), ceapa, castravete, morcov, pastarnac, telina, usturoi, hrean , fasole etc.

Vom vedea insa ca legumele din punct de vedere botanic in unele cazuri sunt de fapt… fructe!

2) Legumele din punct de vedere botanic

Legumele din punct de vedere botanic,  potrivit Wikipedia, sunt plante din familia Fabaceae (sau  Leguminosae – Leguminoase, denumire veche, dar inca recunoscuta prin ICBN Art. 18.5 – Codul de la Viena). sau un fruct uscat din aceste plante.  Exemple de legume (botanic): mazarea, fasolea, arahidele. De retinut ca ordinul Leguminoaselor este al treilea ca marime intre plantele care infloresc, dupa Orhidacea si Asteracea.

Daca luam in considerare si definitia fructelor (botanic), care spune pe scurt ca fructele contin seminte, vedem ca, tot botanic, aceasta definitie a legumelor, exclude din punct de vedere botanic majoritatea a ce cunoastem noi, culinar, ca fiind legume! Deci, din punct de vedere botanic  rosiile, ardeiul, vinetele ( pentru a enumera cateva legume din punct de vedere culinar), nu sunt legume ci fructe. Cu toate ca rosiile au fost declarate oficial in 1893 ca fiind legume, de catre Curtea Suprema a SUA (dar acest subiect poate in alt articol)…

Si tot referitor la rosii: Turcia este intre liderii mondiali la productia de rosii (mai precis, locul 3, dupa China si SUA) ILSA fiind liderul de necontestat al exporturilor de rosii, dar si de alte legume si fructe din Turcia. Iar ASIL2000 Trading Impex este unic reprezentant ILSA Turcia in Romania.

This entry was posted in Fructe, Legume and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Legume

  1. Pingback: Buttercup Chicken

Comments are closed.